Acest articol prezintă istoria demografică a României prin intermediul rezultatelor recensămintelor. Vezi Demografia României pentru o prezentare mai detaliată a demografiei României de azi.
Recensământul din 1930 a fost singurul care a avut loc în România Mare. Recensămintele din 1948, 1956, 1966, 1977, 1992 și 2002 au acoperit teritoriul de astăzi al României. Toate, în afară de recensământul din 1948, care a întrebat despre limba maternă, au avut o întrebare despre etnie. Moldova și Țara Românească fiecare au organizat un recensământ în 1859. Vechiul Regat român a realizat estimări statistice în 1884, 1889 și 1894, și a organizat recensăminte în 1899 și 1912. Regimul lui Ion Antonescu a realizat, de asemenea, două: unul general în aprilie 1941, și unul pentru cei cu sânge evreiesc în mai 1942.
Acest articol sau secțiune are nevoie de actualizare. Unele părți din acest articol sau secțiune au fost identificate ca nemaifiind de actualitate. Vă rugăm să actualizați acest articol introducând evenimente recente și eliminați acest format după aceea. Informații suplimentare se pot găsi pe pagina de discuții. Ultima actualizare: 14 iulie 2013
Procentajul pentru fiecare etnie este calculat din totalul celor cu etnie declarată, în timp cel procentajul celor cu informație nedisponibilă este calculat din totalul populației.
Procentajul pentru fiecare etnie este calculat din totalul celor cu etnie declarată, în timp cel procentajul celor cu informație nedisponibilă este calculat din totalul populației.
^Parliamentary Reports. Her Majesty's Stationery Office. . p. 153.|access-date= necesită |url= (ajutor)
^The Statesman's Year-Book. St. Martin's Press. . p. 407.|access-date= necesită |url= (ajutor)
^În recensământul din 1899, categoria de „cetățenie” a fost considerată, din considerente de natură practică, mai potrivită decât cea de „etnie”: „Nu s’a distins gruparea cetățenilor români, din punctul de vedere etnic sau al țării lor de origină; aceasta n’a format obicctul recensământului, pentru că, după cum am spus mai sus, chestiunea nu prezintă multă importanță, fiind dat că majoritatea Românilor sunt aborigeni, iar elementele străine naturalizate nu constituesc decât o slabă minoritate, față cu pătura deasă a autoctonilor.” Colescu, Leonida. Analiza rezultatelor recensământului general al populației României dela 1899. Institutul Național de Statistică, 1944 (1905), pag. 93.
^New International Yearbook. Dodd, Mead and Company. . p. 612.|access-date= necesită |url= (ajutor)
^Enciclopedia de istorie a României (în Romanian). Editura Meronia. . p. 358.|access-date= necesită |url= (ajutor)Mentenanță CS1: Limbă nerecunoscută (link)